Oversigt over Tænk hurtigt og langsomt med gratis download PDF

Thinking, Fast and Slow er en roman fra 2012 skrevet af nobelpristager Daniel Kahneman. I denne bog beskriver Kahneman de måder, vi tænker eller træffer beslutninger på, og hvordan disse måder virker imod og med hinanden.

En 3-minutters oversigt over de 15 hovedlektioner

# 1 De to systemer

Hensigtsmæssigt omgiver denne bogs hovedidé tilstedeværelsen af ​​to måder, hvorpå vi kan behandle vores tanker. Kahneman kalder dem “System 1 og 2”. System 1 -tænkning beskrives bedst som vores intuition, som er afhængig af ubevidst information og tidligere erfaring for at træffe en beslutning. System 2 er logisk og bevidst og kræver grundig overvejelse af rimelige oplysninger for at træffe en beslutning.

# 2 System 1 er nyttigt og skadeligt

Bogen gør det klart, at System 1-tænkning (tænk hurtigt) kan være en stor hjælp i følelsesmæssige situationer, eller når du skal træffe beslutninger på to sekunder. Denne form for tænkning er imidlertid også tilbøjelig til overdreven skævhed og vil altid lede efter ting, der bekræfter dine mistanke. Derfor kan System 1 -tænkning bringe os i store problemer eller få os til at reagere følelsesmæssigt, når det ikke er nødvendigt.

# 3 System 2 er nødvendigt

For korrekt at balancere hastigheden i System 1 er System 2 -tænkning (tænker langsomt) normalt langsommere, men det er nyttigt at sikre, at du vælger korrekt i en given situation og træffer informerede beslutninger. System 2 -tænkning kræver ofte, at du søger alternative synspunkter for at imødegå dine egne interne skævheder.

# 4 Tabt aversion

Kahneman beskriver den menneskelige tendens til at opfatte enhver form for tab som dobbelt så kraftfuld som enhver gevinst eller sejr. Med andre ord er vi mere bange for at tabe, end vi håber at vinde eller lykkes. Som følge heraf bekymrer System 1 -tænkning ofte om tab eller frygt eller fokuserer på at undgå risici og negative reaktioner.

# 5 Overbevisning kan være frygtelig

En anden ting, som System 1 troede, er tilbøjelig til overmod. Faktisk påpeger bogen, at mere risikofyldte finansdirektører i forskellige store virksomheder tager flere risici og udsætter sig selv og deres virksomheder for større tab. Selvom optimisme er vigtig, kan overoptimisme eller overdreven tillid føre til store fejl.

# 6 Det meste af tiden bruges i System 1

Selvom du er det mest rationelle menneske, der nogensinde har levet, bruger du sandsynligvis det meste af din tid ubevidst eller ikke i system 1 -tænkning. Dette er den menneskelige psykes naturlige tilstand. I virkeligheden er dette ikke så slemt, da det giver os mulighed for automatisk at styre vores vej gennem monotoni af daglige eller sociale situationer.

# 7 System 1 leder efter en sammenhængende historie

Mere end noget andet handler System 1 -tænkning altid om at forsøge at skabe en fortælling, som du kan forstå og bruge til at fortolke nye situationer. Som et resultat har System 1 -tænkning en tendens til at springe til konklusioner og skabe den forkerte historie, selvom beviserne ikke helt tilføjer.

# 8 System 2 bliver normalt sjældent involveret

Langt de hyppigste tilfælde, hvor du bevidst vil engagere din System 2 -tænkning, vil være, når du støder på en uventet situation. Først når nye begivenheder eller stimuli opstår for at fange din opmærksomhed, vil du bremse din tankegang og begynde at nærme dig et problem analytisk. Du kan træne dig selv til at deltage i denne type langsom tænkning mere bevidst, men ellers vil du være heldig at opleve ægte System 2 -tænkning fra tid til anden.

# 9 Mennesker er godtroende

Kahneman understreger, at det er vigtigt for os ikke at tro på vores egen ufejlbarlighed. Vores hjerner er hardwired til at blive forelsket i tricksene og se det velkendte, selvom det ikke er der. Vores hjerner er særligt sårbare over for at blive offer for system 1 -tænkning og elementer eller handlinger, der forstærker den overbevisning, vi allerede har. At forstå, at tænkning rationelt kræver indsats, kan gøre det vanskeligere for dig at glide ind i System 1 -tænkning, når det er upassende.

# 10 Blindhed er iboende for os

Bogen gennemgår en undersøgelse af Christopher Chabris og Daniel Simons. I denne undersøgelse forsøger filmgængere at tælle det antal gange, en basketball blev bestået mellem to hold. Under filmen fremstår en kvinde klædt i et gorillakostume som en distraktion. Testadministratorerne bemærkede imidlertid, at mange seere ikke engang lagde mærke til gorillaen, de var så opslugt af deres opgave. Dette illustrerer en stor pointe fra bogen: Vi indser ofte ikke engang, når vi er forudindtaget eller drager dårlige konklusioner på grund af System 1 -tænkning.

# 11 At erkende vores egne fejl er svært

Det er naturligvis svært for mange mennesker at forene ovenstående fakta. Generelt er det meget lettere for os at påpege den skade eller det forkerte, som andre gør frem for at gruble over vores egne mangler. Men du kan kun deltage i System 2 -tænkning og begrænse dine egne forspændinger ved at blive opmærksom på din egen blindhed og arbejde for at forbedre din tankegang.

# 12 Eftersynet bekræfter

Vi har en tendens til at se tilbage på begivenheder og kopiere deres resultater, ofte bebrejde eller bebrejde den person, der tog en god eller dårlig beslutning. For eksempel er vi mere tilbøjelige til automatisk at bebrejde en administrerende direktør for dårligt lederskab, hvis de træffer en dårlig forretningsbeslutning, og vi er mere tilbøjelige til at bifalde den samme person, hvis de tog en heldig beslutning. Hans egentlige evne betyder ikke meget for System 1 -tænkning.

# 13 Formler kan være effektive

Kahneman selv foreslår kraftigt, at brug af scoringsformler eller indekser til at erstatte menneskelig dømmekraft i miljøer med stor indsats kan være en effektiv måde at sikre bedre fremtidige resultater inden for erhvervslivet, uddannelse og andre sfærer. Han bemærker også, at dette er en skævhed, han har, så det kan ikke tåle kontrol.

# 14 Vi vælger det, der er velkendt

Alle menneskelige hjerner er hardwired til at vælge, hvad der er velkendt, hvis de har et valg. Det er noget, som ethvert menneske oplever hele tiden. Nyhed er farlig for System 1 -hjernen.

# 15 Intelligens kan være en fælde

Bogen peger på, at mange såkaldte intelligente mennesker kan bedrage sig selv i at tro, at de udelukkende opererer på system 2. tankegang. Alle mennesker skal erkende, at de lider af den samme dovne hjerne og system 1-forstyrrelser uanset deres intelligens.

Top 10 tænker hurtige og langsomme citater

  1. ”En pålidelig måde at få folk til at tro på usandheder er hyppig gentagelse, fordi fortrolighed ikke let skelnes fra sandhed. Autoritære institutioner og marketingfolk har altid kendt denne kendsgerning. “
  2. “Intet i livet er så vigtigt, som du tror, ​​det er, mens du tænker over det.”
  3. “Vores trøstende overbevisning om, at verden giver mening, hviler på et sikkert fundament: vores næsten ubegrænsede evne til at ignorere vores uvidenhed.”
  4. “Psykolog Paul Rozin, en ekspert i afsky, bemærkede, at en enkelt kakerlak helt vil ødelægge appellen til en skål kirsebær, men et kirsebær vil ikke gøre noget for en skål med kakerlakker.”
  5. ”Intelligens er ikke kun evnen til at ræsonnere; det er også evnen til at finde relevant materiale i hukommelsen og være opmærksom, når det er nødvendigt. “
  6. “Hvis du er interesseret i at blive betragtet som troværdig og intelligent, skal du ikke bruge et komplekst sprog, hvor et enklere sprog gør det.”
  7. “Ideen om, at fremtiden er uforudsigelig, undermineres hver dag af den lethed, hvormed fortiden forklares.”
  8. “Mærkeligt nok er jeg det jeg, der husker, og jeget, der oplever, der lever, er som en fremmed for mig.”
  9. “Dette er essensen af ​​intuitiv heuristik: Når vi står over for et svært spørgsmål, svarer vi ofte på et lettere spørgsmål, normalt uden at lægge mærke til substitutionen.”
  10. “Vi er tilbøjelige til at overvurdere, hvor meget vi forstår om verden og til at undervurdere tilfældighedens rolle i begivenheder.”

Gratis download i PDF af resuméet for at gemme eller udskrive

Gå her for at downloade oversigten Tænk hurtigt og langsomt i PDF .