12 livsregler 3 minutters resumé: 15 lektioner + PDF

12 Rules for Life: An Antidote to Chaos er en 2018 -bog af Jordan Peterson. Det er en selvhjælpsbog, der giver livsrådgivning gennem forskellige essays om etiske principper og psykologi i mytologi, der trækker stærkt på personlige anekdoter og nogle videnskabelige undersøgelser.

En 3-minutters oversigt over de 15 hovedlektioner

# 1 Stå lige med skuldrene tilbage

Dette refererer ikke altid bogstaveligt til en kommando om at stå lige med skuldrene tilbage (selvom Peterson siger, at dette bestemt kan hjælpe). Hvad det virkelig betyder, er at handle som du vil have det. At stå højt eller placere dig selv sikkert vil hjælpe dig med at opbygge reel tillid til din hverdag og handling.

# 2 Behandl dig selv som en, du er ansvarlig for at hjælpe

Peterson foreslår, at du bør tage dig selv alvorligt og være opmærksom på, hvordan du har det, og hvad du gør lige så seriøst, som du ville gøre for en anden person. Alt for ofte er vi meget opmærksomme på andres motiver og følelser, men vi tager ikke ordentlig pleje eller ansvar for vores egne handlinger. Dette skal ændre sig, hvis du ønsker betydelig vækst i dit liv.

# 3 Få venner med mennesker, der ønsker det bedste for dig

Omgiv dig selv med mennesker, der vil være gode for din personlige vækst og forbedre dit mentale helbred, er en glimrende idé. Peterson foreslår, at det at tilbringe tid sammen med venner eller bekendte, der bringer dig ned, er en god måde at sænke din livskvalitet på. Bliv i stedet venner med mennesker, der bekymrer sig om dine bedste interesser, og du vil passivt tjene penge.

# 4 Sammenlign dig selv med den, du var i går, ikke hvem en anden er i dag

En af de værste ting, vi kan gøre for vores mentale sundhed, er at uretfærdigt sammenligne os selv med andre. Du bør altid konkurrere med dig selv fra dagen før, uden at måle dine egne præstationer og vækst med andre mennesker. Kun du kan være en gyldig målepind til en fremtidig version af dig selv.

# 5 Lad ikke dine børn gøre noget, du gør, som de ikke kan lide.

Dette er en bred måde at indramme Petersons idé om, at forældre er ansvarlige for, hvordan deres børn vokser. Det er op til forældrene at forhindre deres børn i at blive monstre eller frygtelige mennesker, og det begynder med at nægte at lade deres børn gøre ting, som man ikke kan lide, eller som man ikke ville gøre.

# 6 Sæt dit hus i stand, inden du kritiserer verden

Denne idé kan reduceres til at ‘rense dit liv, før du prøver at ændre verden omkring dig’. Alle bør starte i det små, inden de går videre til større koncepter og planer. Du vil ikke være i stand til at ændre verden eller kritisere andres handlinger, hvis dit eget hjem og liv er i skam.

# 7 Se efter, hvad der er vigtigt

Peterson rådgiver, at alle bør søge, hvad der er meningsfuldt for dem frem for det, der er bekvemt. Det betyder, at dit liv kun vil være det værd, hvis du ofrer for de ting, der virkelig betyder noget for dig. Dette er i modsætning til ting, der fortæller dig at bekymre dig eller dem, der tilfredsstiller et øjebliksligt eller kortsigtet ønske.

# 8 Fortæl sandheden, eller i det mindste nægte at lyve

Sandheden er af enorm betydning både for din egen interne konsistens og integritet og for samfundet som helhed. Hver løgn han begår, hævder Peterson, svækker hans integritet og sine handlinger. Små løgne bør undgås så meget som store, når det er muligt.

# 9 Antag, at den person, du lytter til, måske ved noget, som du ikke ved.

Meget få af os ved, hvordan vi aktivt og kompetent skal lytte til andre. Oftere end ikke elsker vi at høre hinanden tale og antage, at vi ved alt. Peterson advarer om, at vi bør gøre en aktiv indsats for at lytte til andre og være åbne for nye ideer eller forslag. Det er den eneste måde at virkelig vokse intellektuelt.

# 10 Vær præcis i din tale

En anden måde at ramme denne konklusion på kan være, “sig hvad du mener.” Ikke nøjes med uklart sprog eller dårlig kommunikation. Vær altid præcis med din tale og sig, hvad du vil sige, så du kan kommunikere klart med andre og forfølge mål og relationer, der virkelig betyder noget for dig.

# 11 Forstyr ikke børn, når de skateboarder

Denne “tommelfingerregel” kan lyde underlig ved første øjekast, men hvad det egentlig betyder er, at du skal lade børn lege, selvom det ser ud til, at de kan skade sig selv lidt fra din aktivitet. Peterson fraråder moderne forkælelse af børn og stater at selv sikre miljøer vil blive lidt eventyrlystne og risikable fra normalt spil. Leg er vigtig for børns vækst og udvikling.

# 12 Kæl en kat, når du møder en på gaden

Dette er en anden forvirrende tommelfingerregel for livet, men det koncept, det demonstrerer, tyder ganske enkelt på, at du skal tage dig tid til at “lugte roserne.” Peterson advarer om, at du skal tage dig tid til at lægge mærke til de gode ting i livet og være opmærksom på den skrøbelighed og skønhed, der ligger i naturen. Peterson bruger katte i stedet for hunde, fordi katte gør deres ting og ikke bør kontrolleres. Du kan kun nyde dem, mens de passerer.

# 13 Forældre er samfundets voldgiftsmænd

Peterson understreger forældrenes betydning i det moderne samfund flere gange gennem bogen. Efter hans opfattelse er forældre de første lærere i hver generation og har derfor et stort ansvar for at producere succesfulde voksne.

# 14 Hjælp din ven, som du selv ville

Peterson hævder, at du aldrig bør tillade en ven at gøre noget skadeligt for sig selv, hvis du ikke gør det mod dig selv. At være en god ven er mere end at bøje sig for alle dine behov og ønsker. Nogle gange betyder det at hjælpe dem med at træffe svære beslutninger til deres eget bedste.

# 15 Søg efter ansvar i stedet for harme

Peterson siger, at der er ægte tidspunkter, hvor det er i orden at føle harme, især hvis du bliver udnyttet. Men mange gange er dine egne handlinger ansvarlige for en bestemt situation eller vanskeligheder. I disse tilfælde skal du fokusere mere på at tage ansvar for dine handlinger frem for at føle vrede.

Top 10 citater fra 12 regler for livet

  1. “Når du har noget at sige, er stilhed en løgn.”
  2. “Regel 4 Sammenlign dig selv med, hvem du var i går, ikke hvem du er i dag.”
  3. ”I Vesten har vi bevæget os væk fra vores tradition, religion og endda nationalcentrerede kulturer, dels for at mindske faren for gruppekonflikter. Men vi er flere og flere ofre for fortvivlelsen af ​​nonsens, og det betyder ikke nogen forbedring. “
  4. “Og hvis du synes, hårde mænd er farlige, skal du vente, indtil du ser, hvad svage mænd er i stand til.”
  5. “Ideologier er erstatninger for sand viden, og ideologer er altid farlige, når de kommer til magten, fordi en naiv jeg-ved-alt-tilgang ikke matcher eksistensens kompleksitet.”
  6. “Lider frygteligt og kend dig selv som årsagen: det er et helvede.”
  7. “Måske overvurderer du det, du ikke har, og undervurderer det, du gør.”
  8. “Så lyt til dig selv og dem, du taler til. Så din visdom består ikke i den viden, du allerede har, men i den kontinuerlige søgen efter viden, som er den højeste form for visdom. “
  9. “Placer altid din væren over dit nuværende væsen.”
  10. ”De succesrige blandt os forsinker tilfredshed. De succesrige blandt os forhandler med fremtiden. “

Gratis download i PDF af resuméet for at gemme eller udskrive

Gå her for at downloade PDF -resuméet af de 12 regler for livet.