3 minutters Freakonomics Resumé: 15 lektioner + PDF

Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Usense Side of Everything er en non -fiction -bog fra 2005 af Stephan Levitt og Stephen J. Dubner. Udforsk flere interessante økonomiske reaktioner og tilsyneladende ironiske arrangementer.

En 3 minutters oversigt over de 15 hovedlektioner

# 1 Glem alt om moral og etik

Selvom moral og etik er vigtige for det sociale stof i vores kultur, kan begge blinde os for økonomiske sandheder og hjælpe os med at træffe dårlige forretningsbeslutninger. Du bliver nødt til at lægge din moral og etik til side for at se økonomiske situationer klart og se de sande årsager og virkninger af forskellige økonomiske forhold og reaktioner.

# 2 Tre incitamenter dominerer dit liv

Bogen beskriver tre hovedincitamenter, der dominerer de fleste af dine handlinger og mål, og har gjort det gennem hele dit liv. Incitamenter er de belønninger eller mål, du er inspireret til at opnå for at arbejde og udføre vanskelige opgaver, som din kortsigtede motivation ikke er god nok til. De bruges af alle, der forsøger at påvirke deres adfærd.

# 3 Økonomiske incitamenter

Den første type incitament er økonomisk. Disse er utroligt almindelige og ses oftest på arbejdspladsen. En grundlæggende version af disse incitamenter er dine lønsedler, da de indebærer at tjene penge i bytte for din tid og arbejde.

# 4 Sociale incitamenter

Denne næste type incitament er også utroligt almindelig, selvom folk ikke tænker på dem som klart på grund af deres ofte skjulte natur. Sociale incitamenter er ting som en motivation til at se godt ud foran en, man kan lide, eller til at opføre sig på en bestemt måde, så man ikke bliver udelukket eller isoleret fra sin ligegruppe.

# 5 Moralske incitamenter

Den sidste form for incitamenter er moralsk. De appellerer direkte til dit drev om at gøre det rigtige og til din samvittighed. De kombineres ofte med mange religiøse ideer og motiver. Et godt eksempel på dette er de lektioner om moralske pligter, som børn fortæller os i form af historier og mange medier.

# 6 Kombinationsincitamenter er mere kraftfulde

Bogen går i detaljer for at beskrive, hvordan en kombination af disse incitamenter kan gøre dem mere kraftfulde end ethvert incitament alene. Derfor er arbejdspladser, der tilfredsstiller dig på det sociale plan, ofte mere attraktive og får mere arbejde fra dig end en arbejdsplads, du lige har søgt om penge.

# 7 Eksperter bruger incitamenter til at misbruge

Eksperter ved pr. Definition mere om et givet emne eller emne end den gennemsnitlige person. Men som mennesker bruger de ofte denne ekstra viden og erfaring til at misbruge andre gennem misinformation og bedrag. Et glimrende eksempel på dette findes hos ejendomsmæglere. De kan misrepræsentere den ejendom, de viser, fordi de har et stærkt økonomisk incitament for dig at købe til den højest mulige pris. Dette gør motivationen til at misbruge dig ganske kraftfuld og let at bøje.

# 8 Tilfældighed er ikke en sammenhæng

Bogen handler om økonomi og mærkelige tilfældigheder, men flere kapitler gør det klart, at to ting, der sker på samme tid, ikke nødvendigvis altid hænger sammen. Tilfældigheden er ikke en sammenhæng, selvom vores menneskelige hjerner konstant forsøger at finde mønstre i de tilfældige begivenheder i hverdagen. Antag ikke altid, at begivenheder, der er midlertidigt forbundet, er årsagssammenhængende.

# 9 Der er ofte flere muligheder end bare to

Vi mennesker elsker at se ting i binære forhold, men der er ofte mere end to muligheder for enhver given handling eller vej. For eksempel behøver du ikke afslutte et forhold eller blive i det på ubestemt tid. Et midlertidigt stop eller en pause kan være godt for både dig og din partner og repræsenterer en ideel tredje mulighed for mange par.

# 10 At gå stort kan være et dårligt incitament

Bogen bruger tanken om, at alle stofforhandlere er rige til at vise, at deres forretningsmodeller faktisk er en frygtelig idé. De fleste mennesker bliver narkohandlere baseret på den falske drøm om, at de vil blive rige, mens de fleste narkohandlere i virkeligheden ikke tjener mange penge, mens kun få mennesker nåede toppen. Kort sagt, “gør det” -mentaliteten holder folk i bevægelse, men det er en dårlig idé for de fleste.

# 11 Usynlige handlinger kan have mærkelige konsekvenser

Den mest kritiske historie i bogen er uden tvivl den om Roe v. Wade og dens konsekvenser for kriminaliteten i USA. Da forekomsten af ​​aborter steg, blev børn i lavindkomstmiljøer ikke længere født med samme regelmæssighed. Da børn var mere tilbøjelige til at blive kriminelle, faldt kriminalitet. Dette viser tanken om, at tilsyneladende ikke -beslægtede handlinger kan have varige virkninger på andre områder.

# 12 Forældre bør fokusere på det, de laver

Mange forældre bliver besat af, hvad de er som karriere eller som professionelle, men hvad de gør, betyder virkelig meget mere for deres børns samlede succes. Kort sagt, forældre var højtuddannede og havde større sandsynlighed for at få succesrige børn uanset deres personlighed eller individuelle træk. Det modsatte er også sandt.

# 13 Succes og popularitet drypper

Dette koncept demonstreres bedst ved navnes popularitet. Gennem historien har de velhavende givet deres børn bestemte navne, der med tiden bliver mere populære. Lavindkomstfolk vedtager til sidst disse navne, hvilket får de velhavende til at opgive dem til fordel for nye trendy øgenavne.

# 14 Mennesker er moralske

Selvom bogen bemærker, at det ikke altid er en god ting at bringe dit moralske kompas til bordet, siger det også, at mennesker generelt er mere moralske, end vi tror. Dette kan ses ved, at der er mange flere mennesker, der ikke begår kriminalitet, end der er.

# 15 Konventionel visdom er ofte forkert

Bogen gør det klart, at konventionel visdom ofte er forkert, når det kommer til økonomi. Årsagerne til, at noget kan ske, såsom det førnævnte fald i kriminaliteten, er ikke altid klart for alle, der er berørt af en begivenhed eller tendens. Rå data er meget mere nyttige, som at tænke ud af boksen.

Top 10 Freakonomics -citater

  1. “Moral, kunne man argumentere for, repræsenterer den måde, folk gerne vil have, at verden fungerer, mens økonomi repræsenterer, hvordan den rent faktisk fungerer.”
  2. “Konventionel visdom er ofte forkert.”
  3. ”Lyt ikke til, hvad folk siger; se hvad de gør. “
  4. “Information er et fyrtårn, en klub, en olivengren, et afskrækkende middel, det afhænger helt af, hvem der håndterer det og hvordan.”
  5. “Som WC Fields engang sagde: noget værd at have er noget værd at snyde for.”
  6. ”At løse et problem er svært nok; det bliver meget vanskeligere, hvis man på forhånd har besluttet, at det ikke kan lade sig gøre. “
  7. “Et incitament er en kugle, en nøgle: en ofte lille genstand med fantastisk kraft til at ændre en situation.”
  8. “Hvis du begge har en pistol og en pool i din baghave, er poolen omkring 100 gange mere tilbøjelig til at dræbe et barn end pistolen.”
  9. ”Nøglen til læring er feedback. Det er næsten umuligt at lære noget uden det. “
  10. “Samfundsforskere taler nogle gange om begrebet ‘identitet’. Det er tanken om, at du har en særlig vision om den type person, du er, og du føler dig forfærdelig, når du gør ting, der er ude af trit med den vision. “

Gratis download i PDF af resuméet for at gemme eller udskrive

Gå her for at downloade Freakonomics -resuméet i PDF.