Made To Stick 3 minutters oversigt: 15 lektioner + PDF

Made to Paste: Why Some Ideas Survive and others Die er en bog fra 2007 skrevet af brødrene Dan og Chip Heath. Denne bog undersøger, hvorfor visse ideer eller begreber er mere interessante og “klæbrige” for samfundet end andre.

En 3-minutters oversigt over de 15 hovedlektioner

# 1.- 6 klæbrige kvaliteter

Chip og Dan Heath foreslår, at der er seks kernekvaliteter eller aspekter, der gør ideer og begreber klæbrige eller mere tilbøjelige til at forblive i den offentlige bevidsthed end andre. Disse kernekvaliteter kan opsummeres med et akronym: Credible, Concrete og Unexpected Emotional Stories eller SUCCES.

# 2.- Enkel kvalitet

Den første vigtige klæbrige kvalitet er enkelhed. Langt de fleste iørefaldende eller interessante ideer er ikke nødvendigvis komplekse eller vanskelige for den almindelige person at forstå. Enkelhed refererer ikke til længden eller bredden af ​​en idé, men de fleste store ideer har et kerneelement, der let kan forstås, og konceptet kan opsummeres om nødvendigt.

# 3.- Den uventede kvalitet

Den næste vigtige ting er, at en idé må være uventet. Det vil sige, en fængende idé vil være ny og tiltrække opmærksomhed, da de ting, vi allerede er klar over, eller som vi er fortrolige med, simpelthen ikke er så interessante for vores hjerne. Uventede begreber og ideer kan være chokerende eller bare vedtage velkendte ideer, der ser på et problem på en ny måde.

# 4 Betonkvalitet

De fleste mennesker er ikke trygge ved at gøre det meste af deres tænkning i det abstrakte område. Derfor skal klæbrige ideer være konkrete og realistiske. Kun ideer, der kan pakkes ordentligt i et konkret sprog, og som kan tilbyde konkrete resultater af effekter for dem, der overvejer ideen, vil have den mentale inerti til at gå dybt ind i hjernen og blive der i lang tid.

# 5 Troværdig kvalitet

En fængende idé må være rimelig troværdig. Det er derfor, de mest outlandiske eller outlandiske teorier om område 51 eller andre konspirationsteorier normalt ikke får meget trækkraft. Klæbrige ideer skal være rimeligt troværdige, så en normal person kan forestille sig konceptet og tro på dets realisme. Mange iørefaldende og troværdige ideer stammer fra personlig erfaring, hvilket giver mulighed for sympati.

# 6 Den følelsesmæssige kvalitet

Klæbende ideer og begreber er også ret følelsesmæssige. Selv den mest logiske person er stadig et følelsesmæssigt væsen i deres kerne. Derfor bør enhver, der ønsker at udvikle en fængende idé, fokusere på følelserne bag den idé og forestille sig, hvilke følelser disse begreber kan fremkalde, når ideen flyder på idémarkedet. De bedste følelsesmæssige ideer fokuserer på folks drømme, ønsker og frygt.

# 7 Historiens kvalitet

Endelig bør fængende ideer også smelte godt sammen med en historie eller et fortællingsformat. Kort sagt skal disse ideer let integreres med de personlige livshistorier for dem, der lytter til dem eller med historierne selv. Sticky historier er dem, der har varet i generationer og konstant genstartes. I mellemtiden kan et klæbrigt produkt passe godt til din målkundes eller demografiske grunds personlige livshistorie.

# 8 Nysgerrighedsgab

Dan og Chip Heath går over begrebet nysgerrighedsgabet, som er en effektiv måde at få din idé over på din lytters bevidsthed på en særlig iørefaldende måde. Kort sagt, et nysgerrighedsgab er simpelthen at præsentere ideen om, at der er noget, din lytter endnu ikke ved, samtidig med at det giver mulighed for at få det svar i samme sætning eller åndedrag.

# 9 Historiefortælling er vigtig

Når du bruger den sidste del af SUCCES -akronymet til at få dine ideer til at holde fast, hjælper du med at udvikle kloge historier, der bruger nøglebegreber, der gør disse fortællinger engagerende. Den første af disse historier handler om en udfordring, som normalt har en hovedperson, der overgår et overvældende fysisk eller mentalt mål. Disse tiltrækker mennesker ved at appellere til mod og vedholdenhed.

# 10 Forbindelsen eller empati -plottet

Den næste fortælletaktik er at lave en forbindelseshistorie. Denne type historie fokuserer på en hovedperson, der bygger bro mellem ham eller hende og lytteren eller en surrogat for publikum. Disse historier er særligt inspirerende for mange, da de appellerer til vores sociale kerner og udfordrer os til at være tolerante og arbejde sammen med andre.

# 11 Kreativitetens historie

Den sidste narrative ramme, som du kan følge, fokuserer på kreativitet. Disse typer af historier og budskaber lægger vægt på problemløsning og behandler ofte velkendte emner på innovative måder. Disse typer historier er særligt effektive for dem, der forsøger at sælge nye produkter, der giver nye løsninger på de daglige udfordringer, som mennesker skal udholde.

# 12 Videnens forbandelse

Denne idé refererer til den vanskelighed, vi alle har med at forestille os, hvordan det er at ikke vide noget, vi allerede ved. Dette kan gøre det svært at tænke på, hvordan du præsenterer din iørefaldende idé for dem, der ikke aner, hvad du taler om.

# 13 To faser af meddelelsen

Der er to hovedfaser, hvor du forsøger at formidle et budskab eller en idé til din lytter. Disse faser kræver separat indsats og erfaring for at fungere effektivt på din lytter og give ideen mulighed for at sprede sig på en passende og iørefaldende måde.

# 14 Svarfasen

Den første af de to faser handler om at reagere på ethvert problem eller en idé, som dit koncept bringer til bordet. Når du præsenterer en idé eller et problem for en lytter, bør du have svaret eller den mulige løsning lige ved hånden, og ofte også bruge forkortelsen SUCCES for det aspekt af diskussionen.

# 15 Stadiet med at fortælle andre

Dette andet aspekt af budskabet fokuserer på, at du spøger med din idé eller indrammer dit koncept i en passende historie, der fanger dit publikums eller kundebase fantasi. Det er vigtigt, at du ikke forveksler denne del af at fortælle dit budskab til din lytter, da det uden tvivl er den vigtigste del og den del af dit budskab, der mest sandsynligt vil blive ved med publikum længe efter, at du er færdig.

Top 10 Quotes lavet til stick

  1. “Den mest grundlæggende måde at få nogens opmærksomhed på er: bryd et mønster.”
  2. “Vrede forbereder os til at kæmpe, og frygt forbereder os på at flygte.”
  3. “Svigt er ofte den bedste måde at lære på, og derfor er tidlig fiasko en nødvendig form for investering.”
  4. “For at vores kommunikation skal være mere effektiv, skal vi ændre vores tankegang fra” Hvilke oplysninger skal jeg formidle? “Til” Hvilke spørgsmål vil jeg have, at mit publikum stiller? “
  5. “Viden ændrer ikke adfærd,” sagde han. “Vi har alle stødt på vanvittige psykiatere, overvægtige læger og skilsmisse -ægteskabsrådgivere.”
  6. ”En god forandringsleder tænker aldrig:’ Hvorfor handler disse mennesker så dårligt? De må være dårlige mennesker. ” En forandringsleder tænker: “Hvordan kan jeg skabe en situation, der får det gode frem i disse mennesker?”
  7. “Det første problem i kommunikation er at få folks opmærksomhed.”
  8. “Kundens forbandelse: Når vi får viden, er det umuligt at forestille sig, hvordan det er at MISSE den viden.”
  9. “Grundlæggende tilskrivningsfejl.” Fejlen ligger i vores tilbøjelighed til at tilskrive menneskers adfærd til deres måde at være på og ikke til den situation, de befinder sig i “.
  10. “På ethvert tidspunkt i livet fristes du til at tænke: ‘Skal jeg gøre det eller det?’ spørg i stedet dig selv: “Er der en måde at gøre dette OG det på?”

Gratis download i PDF af resuméet for at gemme eller udskrive

Gå her for at downloade Made to Stick PDF -oversigten .