Emotionel intelligens Hurtig oversigt: 15 principper på 3 minutter

Emotionel intelligens: Why It May Matter More Than IQ er en bog fra 2005 af Daniel Goleman. På sine sider diskuterer Goleman, hvordan rationel og følelsesmæssig tænkning påvirker vores skæbne, og hvordan følelsesmæssig intelligens er mere afgørende, end mange måske tror.

En 3-minutters oversigt over de 15 hovedlektioner

# 1 Der er to separate sind

Golemans hovedidé er, at der er to separate sind, der lever inde i vores hjerner; en af ​​dem er rationel, og en af ​​dem er følelsesmæssig. Begge sind tilsammen er det, der får os til at træffe beslutninger i vores hverdag og er ofte årsagen til, at nogle af vores livsbaner kan virke relativt uforudsete eller ulogiske.

# 2 IQ er kun en værdifuld ting

Goleman gør den dristige påstand, at din IQ -score kun bidrager med omkring 20% ​​af din samlede livssucces. Dette er i stærk kontrast til, hvad de fleste mennesker tror, ​​da de har en tendens til at stole på IQ som en generel betegnelse for generel intelligens. Goleman foreslår imidlertid, at din IQ kun måler din rationelle intelligens og din evne til at fuldføre grove problemer, der ikke beskæftiger sig med følelser.

# 3 De fem områder af følelsesmæssig intelligens (EQ)

I stedet for at diskutere følelsesmæssig intelligens som en generel form for intelligens, adskiller Goleman klart følelsesmæssig intelligens i fem hovedaspekter: empati, selvmotivation, selvbevidsthed, relationsstyring og følelsesstyring. Hver af disse er meget vigtige i forskellige aspekter af dit liv, og hver skal plejes for at øge din overordnede følelsesmæssige intelligens.

# 4 Den følelsesmæssige hjerne kom først

Goleman forklarer, at den følelsesmæssige hjerne var den første til at udvikle sig, og dette kan ses ved at studere de neurologiske svindel i den anatomisk moderne menneskelige hjerne. Du kan se dine følelsesmæssige områder i dit sind i de nedre områder af din hjerne, mens den rationelle del af din hjerne er i de øvre ydre områder. Den følelsesmæssige hjerne virker ofte hurtigere og kan let tilsidesætte den rationelle hjerne, hvis du ikke er forsigtig.

# 5 Empati

Goleman forklarer, hvad hvert aspekt af følelsesmæssig intelligens dækker over. Empati er bevidstheden om andres følelser og kræver, at vi er rolige og lidt rationelle frem for selv at være i en øget følelsesmæssig tilstand. Vi skal på en eller anden måde kunne afspejle vores samtalepartners fysiologiske tilstand. Udført korrekt kan du virkelig mærke, hvad andre mennesker føler.

# 6 Selvmotivation

Dette aspekt af følelsesmæssig intelligens er ret svært at træne, hvis du ikke har øvet det endnu. Det er en tilstand af at være optimistisk eller håbefuld, selvom du står over for vanskeligheder i dit liv. Det påvirker også ideer om forsinket tilfredsstillelse, som kan forhindre os i at træffe dårlige beslutninger på kort sigt. I stedet kan du træffe mere vanskelige, men gode beslutninger for langsigtede fordele.

# 7 Selvkendelse

Dette aspekt af EQ er også svært for mange. Det kræver meget øvelse at bare læne sig tilbage og lytte til, hvordan du har det og oplever dine følelser uden dom. Du skal lære at blive opmærksom på dine følelser, når du oplever dem, især negative følelser som vrede, depression og angst.

# 8 Forvaltningsforvaltning

Goleman udtaler, at en vigtig komponent i en følelsesmæssigt moden person er, at de ved, hvordan man korrekt løser konflikter og argumenterer uden at få for mange negative følelser til at flyde og undgå den “følelsesmæssige oversvømmelse”. Korrekt styring af dine relationer vil føre til større livstilfredshed og en overordnet bedre følelse, når du interagerer med dine nærmeste.

# 9 Håndtering af følelser

Dette handler ikke om at styre andres følelser, men om at styre sine egne. Du skal lære teknikker til at håndtere dine negative følelser, så de ikke varer så længe og ikke er så kraftfulde. Nogle af disse teknikker inkluderer at øge din fysiske ophidselse eller dine oplevelser, hvis du er deprimeret eller omlægger en situation, der tidligere har forårsaget dig følelsesmæssigt traume.

# 10 Flowstatus

En af de vigtigste fordele ved høj følelsesmæssig intelligens er, at du vil kunne nyde “flowtilstanden” meget oftere. En tilstand af flow er, hvad der sker, når dine følelser og fokus er justeret og kanaliseret mod en enkelt opgave. Du mister overblikket over tid og udfører fremragende arbejde inden for enhver hobby eller færdighed, du allerede har erfaring med. Dette er ikke kun ekstremt produktivt, men også følelsesmæssigt tilfredsstillende.

# 11 Sandsynligvis

Succesfulde mennesker med høj følelsesmæssig intelligens Goleman bemærkede, at mennesker med højere niveauer af følelsesmæssig intelligens sandsynligvis vil have et sundere og mere vellykket liv ved at bruge forskningen til at skelne disse mennesker fra dem med lav følelsesmæssig intelligens. Dette giver mening, når du tænker på, at følelser er noget, du skal leve med hele dagen hver dag, så at have flere positive oplevelser vil nødvendigvis føre til en bedre oplevelse af livet som helhed.

# 12 EQ er nødvendig for erhvervslivet

Hvis du nogensinde planlægger at drive din egen virksomhed eller gå videre til en supervisorposition inden for dit erhverv, har du brug for høj følelsesmæssig intelligens for at styre dine underordnede. Ledere eller overordnede, der ikke har en høj EQ, vil ende med at fremme et miljø med negative følelser, hvilket vil sænke deres produktivitet og forværre livserfaringerne for alle deres medarbejdere.

# 13 Hold arbejder tak

til følelsesmæssig intelligens De mest succesrige og produktive teams er ofte ikke dem med de højeste IQ -medlemmer på deres oversigter. I modsætning hertil har succesfulde teams typisk mange medlemmer med høje EQ-score, hvilket indikerer, at teammedlemmer kan komme sammen med hinanden, og at følelser ikke forstyrrer målsøgning eller opgaveudførelse.

# 14 Lav EQ fører til sundhedsproblemer

Goleman sørger for at påpege, at mange mennesker har et lavt niveau af følelsesmæssig læsefærdighed, hvilket forhindrer dem i at skelne mellem negative følelser. De reagerer dårligt på mange stressende situationer og træffer dårlige beslutninger i livet, der reducerer deres generelle helbred og forventede levetid. Hvis du vil leve et langt og tilfredsstillende liv, er EQ et must.

# 15 Følelsesmæssig intelligens er vigtig for ægteskab

En af de vigtigste måder, følelsesmæssig intelligens kan gavne dit liv på, er med dit ægteskab. Efterhånden som skilsmissen eskalerer, skal raske par nu fordoble deres følelsesmæssige intelligens mere end nogensinde. Begge medlemmer skal være i stand til at genkende og kontrollere deres egne følelser, mens de med succes kan forstå og styre deres partners følelser.

Top 10 følelsesmæssige intelligenscitater

  1. “I en virkelig forstand har vi to sind, et der tænker og et der føler.”
  2. ”Folks følelser kommer sjældent til udtryk i ord, meget oftere kommer de til udtryk via andre signaler. Nøglen til at intuitere en anden persons følelser er i evnen til at læse ikke-verbale kanaler, tonefald, gestus, ansigtsudtryk og lignende ”.
  3. “Følelsesmæssig selvkontrol, som forsinker tilfredsstillelse og kvæler impulsivitet, er grundlaget for alle former for præstationer.”
  4. “Vores følelsesmæssige sind vil drage fordel af det rationelle sind til dets formål, til vores følelser og reaktioner – rationaliseringer – retfærdiggøre dem i forhold til nuet uden at indse indflydelsen af ​​vores følelsesmæssige hukommelse.”
  5. “Måske er der ikke mere grundlæggende psykologisk dygtighed end at modstå impulser.”
  6. “Men det rationelle sind bestemmer generelt ikke, hvilke følelser” vi skal “have!”
  7. “Følelsesmæssig selvbevidsthed er hjørnestenen i den næste fundamentale følelsesmæssige intelligens: at kunne slippe af med et dårligt humør.”
  8. “Ledelse er ikke dominans, men kunsten at overtale folk til at arbejde hen imod et fælles mål.”
  9. “Følelserne er berettiget af sig selv, med et sæt opfattelser og” “egne” tests.
  10. “Benjamin Franklin udtrykte det godt:” Vrede er aldrig uden grund, men det er sjældent godt. “

Gratis download i PDF af resuméet for at gemme eller udskrive

Gå her for at downloade den emotionelle intelligens PDF -oversigt .