23 Statistik og tendenser i sydafrikansk mejeriindustri

Sydafrikas mejeriindustri er midt i en stor forandring. I 2016 introducerede Ministeriet for Landbrug, Skovbrug og Fiskeri den nye R260 -mejeriforordning. Den nye forordning kræver ingredienslister, udløbsdatoer og batchkoder på alle emballager til mejeriprodukter.

Det har skabt problemer med mærkning af fedtindhold, hvilket i det væsentlige har skabt en ny kategori “mellemfede” mejeriprodukter til markedet.

Disse regler blev indført for at understøtte fortsat vækst inden for mejeriindustrien. Det er den femtestørste landbrugsindustri i Sydafrika, hvor mælk produceres dagligt for at give en regelmæssig indkomst til mange producenter, både store og små. Nylige opgraderinger af produktionsudstyr har været med til at skabe merværdi for industrien, selvom de også har skabt en efterspørgsel efter højt kvalificerede arbejdere, der er engagerede i jobbet.

Kommercielt mælkeproduktion og små ikke-kommercielle familiebrug er en del af denne industri. Siden 1997 er antallet af små producenter dog faldet, fordi der ikke længere er kontroltavler, der tilbyder assistance til produktion og markedsføring.

Vigtig statistik fra den sydafrikanske mejeriindustri

# 1. Parmalat er den førende producent af osteprodukter i Sydafrika med en markedsandel på 29% af salget i 2017. Dairybell blev nummer to, med en markedsandel på 15%. (Euromonitor)

# 2. Clover har den største markedsandel, når det kommer til frisk mejeri, hvilket tegner sig for 30% af branchens salg i 2017. Det er en reduktion på 1% i markedsandele fra 2016 -tal. (Euromonitor)

# 3. Ca. 48% af forbrugerne i Sydafrika køber regelmæssigt et ESL eller pasteuriseret mejeriprodukt sammenlignet med 40% af forbrugerne, der foretrækker steriliseret mælk eller UHT -mælk. (Sydafrikansk mælk)

# 4. Det mest populære mejeriprodukt, der sælges i Sydafrika, er yoghurt, og 82,5% af husstandene rapporterer regelmæssigt forbrug. 80% af husstandene køber maas, mens 63% af forbrugerne køber flødeost. (Sydafrikansk mælk)

# 5. Danone er den førende leverandør af sure mejeriprodukter, herunder yoghurt, i Sydafrika. 42% af salget inden for denne produktniche er fra dette mærke. (Euromonitor)

# 6. En malkekvægbrug kræver mindst 100 køer for at være en bæredygtig bidragyder til den sydafrikanske mejeriindustri. Gårde med færre køer producerer stadig mælk, men kæmper med rentabiliteten. (Sydafrikansk mælk)

# 7. Sydafrika har i øjeblikket en samlet kvægbestand på 14 millioner hoveder. Det repræsenterer 0,95% af verdens husdyrbestand, hvilket gør landet 21. i verden. (Drivere)

# 8. Holstenskøer er de mest populære på sydafrikanske malkekvægbrug. Antallet af mælkeproducenter, der opererer i branchen, er dog faldet fra 50.000 i 1997 til kun 1.600 i 2017 (Farm Ireland).

# 9. Holsteins på sydafrikanske mælkegårde kan gennemsnitligt omkring 29 liter om dagen. Ayrshires har et gennemsnit på omkring 22,4 liter om dagen, mens trøjer i gennemsnit er omkring 19,3 liter om dagen. Køer skal malkes 2-3 gange om dagen. (Ireland Farm)

# 10. Mælk sælges generelt i 2-liters containere i Sydafrika, og det sælges for omkring R25 pr. Container. Landmænd modtager omkring R10 pr. Liter, hvis de også fungerer som forarbejdningsvirksomheder. (Ireland Farm)

# 11. De gennemsnitlige produktionsomkostninger for en mælkeproducent i Sydafrika er R4 pr. Liter mælk. (Ireland Farm)

# 12. For den sydafrikanske mejeriindustri er den gennemsnitlige besætningsstørrelse for en landmand i landet nu 350. Kun 2% af besætningerne i landet har mere end 1.000 hoveder. (Ireland Farm)

# 13. Cirka 250 millioner liter rå mælk sælges om måneden, selvom salgstallet ikke er blevet opdateret siden 2014. (Farm Ireland)

# 14. Antallet af malkekvæg har været faldende i Sydafrika siden 1969, hvor et højdepunkt på mere end 2,4 millioner kreaturer udgjorde befolkningen. (Mundi indeks)

#femten. Omkring 50% af mælken, der produceres i Sydafrika, produceres i øst- eller vestkappen. Omkring 25% produceres omkring KwaZulu-Natal. (Benchmark Agri)

#seksten. Omkring 50% af mælken, der produceres af mejeriindustrien i Sydafrika, stammer fra gårde, der leverer mere end 5.000 liter mælk om dagen. Den gennemsnitlige gård i landet producerer omkring 3.700 liter mælk om dagen. (Benchmark Agri)

# 17. 44% af alle gårde i Sydafrika har mere end 200 køer. Gennemsnitlig besætningsstørrelse i Eastern Cape er over 500 køer, mens det i KwaZulu-Natal er over 420 køer. (Benchmark Agri)

# 18. Køer i Sydafrika producerer mere mælk sæsonmæssigt, med 40% mere mælk tilgængelig mellem september og november. De laveste mælkeudbytter sker mellem april og juli. (Benchmark Agri)

# 19. 98% af mælken produceret af den sydafrikanske mejeriindustri sælges til formelle markeder. 40% af mælken bruges til produkter af ost, hvor hårde oste er hovedproduktet. (Benchmark Agri)

# 20. Den gennemsnitlige gåafstand for en ko i Sydafrika for at finde det foder, den har brug for, er cirka 1,5 kilometer en vej. Den længste afstand for frisk mad på dokumenterede malkekvægbrug var 2,7 kilometer en vej fra stuen. (Benchmark Agri)

# 21. Kun 20% af de acres, der er til rådighed for græsgange i Sydafrika, er vandet. (Benchmark Agri)

# 22. Clover tilbyder i øjeblikket en mælkepris på R3,5 pr. Kg, med bonusser for højere protein- og fedtindhold. Der udbetales også bonusser til gårde, der producerer større mængder mælk. (Benchmark Agri)

# 23. Kalvedødelighed er mindre end 3% på malkekvægbrug, der gennemfører kalveseparationer så længe som muligt. De fleste kalve vil blive hos mælk i cirka 7-8 uger, før de flyttes til foder. (Benchmark Agri)

Sydafrikanske mejeriindustri tendenser og analyse

Med de nye regler på plads kan nogle virksomheder opleve midlertidige reduktioner i forbrugernes præferencer, da ingredienser og mærkning bliver en vægt i marketing. Kig efter nogle produkter, som yoghurt og kaffeblegemidler, for at booste industrien i de kommende år.

Forudsat at alle økonomiske forhold forbliver stabile, forventes en CAGR på 3% for den sydafrikanske mejeriindustri frem til 2022. De største gevinster vil ses i kategorierne friske og sure mælk, mens færdigpakkede osteprodukter fortsat kan opleve faldende efterspørgsel.

De økonomiske forhold har været ugunstige for mælkeproducenter, især med billigere mejeriprodukter fra Europa. Da en stor mængde mejeriprodukter nåede det globale eksportmarked, har sydafrikanske landmænd kæmpet for at forblive konkurrencedygtige med deres højere omkostningsprofil.

Samtidig har de europæiske markeder sænket reglerne, mens Sydafrika har øget dem og skabt endnu et svagt punkt for industrien.

Se efter endnu færre landmænd for at blive inden for mejeriindustrien frem til 2023, selvom den gennemsnitlige besætningsstørrelse sandsynligvis vil stige. Det skulle holde branchens værdi noget stabil, selvom det kan være svært at finde indtjeningsvækst i de kommende år.