18 Fordele og ulemper ved UNIX

UNIX er computeroperativsystemet, der ofte findes i store offentlige institutioner, forskningslaboratorier, universiteter og gymnasier. Selvom teknologien fortsætter med at udvikle sig, og der er nye O / S -muligheder for disse institutioner, er de fortsat afhængige af dette produkt, som blev skrevet i 1969 af Kenneth Thompson, da han arbejdede hos Bell Labs. Da det oprindeligt blev tilbudt, var det maskine uafhængig og gratis. som dengang var revolutionerende.

Hvis du ikke kender UNIX, kan dette operativsystem være svært at lære. Den bruger ikke en mus med den, og der er ingen ikoner til rådighed for brugeren. Giver en kommandolinjeprompt, der er den nærmeste match til en DOS -interaktion. Derefter ville du skrive en bestemt kommando, der kan hjælpe dig med at udtrække oplysninger fra computeren.

UNIX ville blive det første operativsystem, der kom med en fuldskærms-editor, der kører på Internettet og tilbyder en række forskellige kommandoer, der kan øge hardwarefunktionaliteten.

Fordele og ulemper ved UNIX beviser, at selvom dette operativsystem fylder 50 i 2019, har det stadig evnen til at få jobbet udført.

Unix Advantage List

1. Tilbyder komplet multitasking med beskyttet hukommelse.

UNIX -rammen gør det muligt for flere brugere at køre flere programmer på samme tid uden at forstyrre hinanden. Det vil ikke ødelægge systemet, bare fordi der er flere mennesker, der kører forespørgsler samtidigt, hvorfor store institutioner ofte foretrækker dette operativsystem, når der er brug for en enkelt ressource til gennemsigtig kommunikation.

2. Brug virtuel hukommelse meget effektivt.

Du kan køre flere programmer på UNIX uden at bekymre dig om at løbe tør for fysisk hukommelse på grund af handlinger. Dette operativsystem er meget effektivt på den måde, at det bruger virtuel hukommelse til at få arbejdet udført. Det er en vægt på gennemsigtighed, der løber igennem brugeroplevelsen. Den fuldt læsbare kildekode til de fleste programmer er tilgængelig for brugerne at læse, hvis de ønsker det. Du kan også ændre programmerne, når det er nødvendigt. Alt dette kommer med vægt på stabilitet for at skabe en dyb forståelse for, hvorfor noget virker eller ikke virkede af en eller anden grund.

3. Tilbyder adgangs- og sikkerhedskontrol.

Selvom UNIX er gratis, tilbyder det stadig institutioner et sikkerhedsniveau, der kan beskytte deres data uden at reducere adgangskontrol. En gyldig konto og adgangskode skal godkende alle brugere på systemet. Hvis de ikke leveres, er der ingen måde at logge ind på systemet. Hver fil ejes af den specifikke konto, der er ansvarlig for den. Ejerne beslutter derefter, hvem der har læse- eller skriveadgang til oplysningerne.

4. Giver et vigtigt sæt kommandoer, der skal følges.

Du vil opdage, at det rige sæt af små kommandoer og minimale hjælpeprogrammer udfører særlige opgaver usædvanligt godt. Der er ikke den samme mængde rod med særlige muligheder, som du kan finde i andre operativsystemer sammenlignet med UNIX. Tænk på det som en værktøjskasse, som du kan få adgang til, når der er en bestemt opgave, der skal udføres i stedet for en løsning, der passer til alle, og som altid prøver at tilfredsstille alle.

5. Giver dig mulighed for at kæde hjælpeprogrammer og kommandoer sammen.

Når du bruger UNIX, har du mulighed for at forene hjælpeprogrammer og kommandoer på en ubegrænset måde. Denne struktur gør det muligt for brugerne at arbejde på komplekse opgaver uden de samme vanskelighedsniveauer, som andre operativsystemer ville skabe. Du er ikke begrænset til forudkonfigurerede menuer eller kombinationer, som det er tilfældet med moderne pc -systemer.

6. Tilbyder et samlet filsystem.

Når du begynder at bruge UNIX, vil du opdage, at alt på dette operativsystem er en fil. Dine fysiske enheder, programmer og data bliver en del af dette fælles filsystem. Det fremstår som en trio af indlejrede mapper, uanset hvor mange forskellige fysiske enheder der er inkluderet som en del af systemet. Denne struktur gør det meget lettere at navigere, når du har lært, hvordan systemet fungerer, fordi det eneste store træ eliminerer de komplikationer, du kan støde på med UX på andre systemer.

7. Det er muligvis det mest bærbare operativsystem i verden.

UNIX fås på en lang række forskellige maskiner, hvilket gør det til et af de mest bærbare operativsystemer, der stadig kører i verden i dag. Det er derfor, det fortsat bruges mere end 50 år efter dets oprettelse. Det er en stram kerne, der sikrer, at du kan gøre det grundlæggende effektivt, samtidig med at du holder dig ude af vejen, når der er noget mere kompliceret, der skal udføres.

8. Det er optimeret til programudvikling.

Universiteter og forskningslaboratorier foretrækker at bruge UNIX på grund af den måde, det er optimeret til programudvikling. Der er færre forhindringer, når du bruger dette operativsystem, fordi det kan tilpasse sig de usædvanlige omstændigheder, der opstår under forskningsprojekter. Du kan til enhver tid skalere det til ethvert behov, du måtte have uden at gå på kompromis med integriteten af ​​dine data.

9. Det kan tilpasses dine behov.

UNIX giver dig friheden til at oprette et system, der opfylder dine specifikke behov. Fleksibiliteten det giver dig mulighed for at ændre kommandoerne, hvis der er bestemte filer, du regelmæssigt skal have adgang til. Selvom du ganske let kan rode op i tingene, hvis du foretager for mange ændringer, er det muligt at oprette et operativsystem, der er mere kompatibelt med det, du skal opnå i forhold til de lukkede systemer, der sælges i dag til pc’er og mobile enheder.

10. Tilbyder konsistens.

Selvom det ser ud til, at fem årtiers levetid for dette operativsystem skaber en ulempe, er det i virkeligheden det modsatte. Du kan gøre alle de ting, som operativsystemet kan gøre i stedet for at blive tvunget til kun at aktivere, hvad programmører tillader, når du bruger Windows eller Mac O / S. Fordi det har eksisteret så længe, ​​er det eneste problem med fejl i systemet, du finder på dette tidspunkt er dem, du ved et uheld kan sætte i, når du begynder at tilpasse dit system.

11. Tilbyder en begrænset grafisk grænseflade, hvis du bruger en moderne version.

Hvis du ikke kan lide tanken om at vedtage en tekstbaseret kultur, kan du prøve en moderne version af UNIX, før du leder efter andre operativsystemer. Du kan installere et system, der tilbyder grafiske grænseflader med denne mulighed i dag. Selvom de ikke er så polerede som det, du ville forvente med andre systemer, kan det stadig være en nyttig mulighed, hvis lokale brugere har svært ved at huske alle de nødvendige kommandoer.

12. Tilbyder adgang til et væld af brancheerfaring.

Fordi der er mere end 50 års udvikling inkluderet i nogle UNIX -dialekter, er der flere eksperter til rådighed, som kan hjælpe dig med at løse eventuelle problemer, du måtte støde på, når du bruger dette operativsystem. Selvom dokumentation kan være et alvorligt problem, især med en tilpasset dialekt, er der normalt en ressourceekspert tilgængelig, der kan hjælpe dig med at løse problemet, så du kan være produktiv igen.

Unix cons liste

1. Tilbyder en fjendtlig brugergrænseflade.

Medmindre du er fortrolig med den tekstbaserede tilgang til brug af et operativsystem, føles UNIX som en fjendtlig grænseflade, når du prøver at få adgang til den traditionelle kommandolinjeskal. Det er designet til programmøren frem for den tilfældige bruger. Brug af dette system vil tage noget tid for folk at vænne sig til kommandostrukturer og mekanismer, der får dem til de filer, de har brug for. Ældre brugere har en tendens til at tilpasse sig hurtigere end yngre brugere, fordi de havde en vis erfaring med DOS -opvækst.

2. Kræver, at brugerne forstår alle de vigtigste funktioner.

UNIX fungerer godt, når brugerne ved, hvordan de får programmer og kommandoer til at interagere med hinanden på positive måder. Hvis du prøver at behandle dette system som en fast sort boks, vil det føles som en skuffende oplevelse. Du skal forstå nogle af de vigtigste designfunktioner i operativsystemet for at maksimere dets potentiale.

3. Tilbyder et væld af overskud, der kan være overvældende.

Der er mere end 400 standardværktøjer, der følger med UNIX. Hvis du lige er ved at lære dette operativsystem at kende, har din læringsproces en tendens til at være en, der omfatter forsøg og fejl mere end nogen anden mulighed. Der er kun en håndfuld selvstudier og guider, der kan hjælpe dig med at begynde at opdage de forskellige værktøjer, der findes i systemrammerne. Identificering af kommandoerne er blot det første trin i at maksimere produktiviteten. Du skal også finde ud af, hvordan du bruger dem til at udføre bestemte opgaver.

4. Tilbyder kryptiske kommandoer, der kan være svære at forstå.

De kommandoer, du skal lære, når du bruger UNIX -operativsystemet, er ofte kryptiske og giver ikke meget mening for at få brugere. De giver meget lidt respons til brugerne, når de forsøger at finde ud af, hvad der vil ske, når de starter en kommando. Tag GREP som et eksempel på denne ulempe. Hvis du indtaster kommandoen, har du en funktion, der kan søge efter sætninger i udvalgte dokumenter. LPQ er den kommando, du vil bruge til at se printerkøen. Medmindre de lærer dem alle, bruger en bruger måske mere tid på at lege med systemet, end de ville gøre deres job.

5. Giver dig mulighed for at tilpasse kommandoerne til lokale dialekter.

Tilpasningen, der er tilgængelig via UNIX, er en af ​​de mest betydningsfulde fordele. Det kan også være en ulempe, når en bruger skifter fra et system til et andet. Hvis kommandoerne er forskellige på hvert sted, står selv eksperter i dette operativsystem over for en stejl indlæringskurve for at være produktiv med det. Med de forskellige dialekter, der er opstået i de sidste 50 år, har den viden, som brugerne får med dette system, en tendens til at være stedsspecifik.

6. Kræver præcisionsinput for at være nyttig.

Når du bruger UNIX, er du involveret i en tekstbaseret kultur, der kun drejer sig om kommandolinjen. Du skal være præcis, når du indtaster kommandoerne til dette operativsystem, fordi en lille variation kan være nok til at producere uventede resultater. Du bør gennemgå hver kommando, du logger for at sikre, at der ikke er typografiske fejl i din tekststreng. Det betyder, at den tidsinvestering, der kræves for at producere resultater, kan være større, end hvis systemet fungerede rettidigt og operationelt.

Fordele og ulemper ved UNIX giver brugere, forskningslaboratorier, uddannelsesinstitutioner og endda store organisationer mulighed for at bruge og lagre data mere effektivt. Selvom dette operativsystem ikke tilbyder en venlig brugergrænseflade, giver det et adgangspunkt, der er let at lære, hvis der er nok tid til det. Du kan tilpasse det til at opfylde dine behov.