12 fordele og ulemper ved co-branding

Co-branding er praksis for to eller flere virksomheder eller mærker, der går sammen om en fælles marketingstrategi. Målet er at markedsføre og sælge nye produkter eller tjenester til både virksomheder eller mærker. Et moderne eksempel på co-branding lige nu ville være Finish Line-fodtøj solgt gennem Macy’s stormagasiner.

Du kan bruge lignende marketingkoncepter i din enkelt præsentation for offentligheden, eller du kan kombinere flere koncepter, hvis du foretrækker det. Dette er de vigtigste punkter, man skal overveje, når man analyserer fordele og ulemper ved co-branding i dagens marked.

Hvad er fordelene ved co-branding?

1. Begge mærker har mindre problemer med at nå et bredere publikum.

I de fleste co-branding-aftaler deler de involverede mærker eller virksomheder markedsføringsomkostningerne. Dette giver dem mulighed for at nå et potentielt større publikum, mens de reducerer deres omkostninger.

2. Forøg markedets størrelse.

Co-branding er mest effektivt, når to forskellige virksomheder kommer sammen for at komme med en marketingplan. Dette gør det muligt for hver naturlig kundebase at blive tiltrukket af, hvad den anden virksomhed tilbyder. Et eksempel på dette ville være Tim Hortons co-branding-indsats med Cold Stone Creamery.

3. Det kan forbedre et brands omdømme.

Hvis det ene mærke virkelig kæmper, men det andet i en co-branding-situation virkelig er en succes, kan det kæmpende mærke muligvis få et omdømme-boost fra denne marketingindsats.

4. Opret gearing.

Små virksomheder kan have svært ved at etablere sig på et konkurrencedygtigt marked. Ved at bruge co-branding kan de begynde at udnytte fordelene i en verden, hvor de største virksomheder har modne relationer til kunderne. Dette giver dem en potentiel mulighed for at konkurrere lovligt.

5. Der er en delt talentmasse.

Hver virksomhed eller mærke kan sætte sine bedste mennesker i denne type projekter, så der er et samarbejde. Dette sparer endda lønomkostninger og reducerer behovet for outsourcing, fordi to teams går sammen om at skabe et konsistent marketingprodukt.

6. Lojale fans føler, at de har fået mere værdi.

Det er usandsynligt, at folk, der er loyale over for et mærke, let vil forlade deres foretrukne produkter eller tjenester. Men uden nye tilbud kan nogle loyale fans måske begynde at tænke på at forlade. Co-branding giver en virksomhed mulighed for at præsentere nye ideer for sine mest loyale kunder uden at skulle udvikle nye ideer.

Hvad er ulemperne ved co-branding?

1. Der opstår ofte økonomiske problemer.

Co-branding tilbyder overskudsdelingsaftaler og andre joint venture-scenarier, der kan få det ene mærke til at føle, at det andet udnytter dem. Dette komplekse forhold styres ofte af forskellige juridiske aftaler, der finder sted, før kampagnen går live, hvilket betyder, at omkostningerne ved forhandlingen skal overvejes, før den begynder.

2. At dele dit ry er ikke altid en god ting.

En franchise, der kæmper, får et løft af en succesrig franchise, men det omvendte er også sandt. Dette kan være særligt irriterende for succesrige mærker, hvis den kombinerede måldemografi begynder at se de to virksomheder eller mærker som et enkelt kombineret mærke.

3. En virksomhed eller et mærke kan muligvis ikke følge med.

Kundernes svar på en co-branding-indsats er normalt positivt set ud fra et overordnet perspektiv. Nogle gange er det så positivt, at salget stiger uventet. Hvis det ene mærke kan følge med i denne retssag, men det andet ikke kan, vil dette resultat ødelægge omdømme for begge retssager.

4. Det kan skabe forvirring.

Mange forbrugere kan lide at have konkurrencedygtige produkter at vælge imellem. Men når der er for mange produkter, sker det normalt med forbrugeren en forvirring. De mister tilliden. De nyder bekvemmeligheden ved flere muligheder i en kampagne, men forvirringen fører dem til et helt andet mærke.

5. Reduceret risiko betyder ikke nulrisiko.

Der vil altid være risici forbundet med markedsføring af nye produkter eller tjenester. At kunne samle ressourcer gennem co-branding kan hjælpe virksomheder med at reducere den risiko, de tager, men det vil ikke eliminere det helt.

6. Nogle kulturer er bare ikke kompatible.

Nogle virksomheder kan være et godt match fra et produkt- eller servicesynspunkt, men deres interne kulturer er muligvis ikke kompatible. Nogle gange passer co-branding bare ikke godt, hvilket betyder, at det tager tid at udvikle de relationer, der er nødvendige for at forstå virksomhedens fulde potentiale.

Fordele og ulemper ved co-branding viser, at der er en potentiel fordel ved at introducere nye produkter på et etableret marked, men kun når der er leveret et klart budskab. Hvis begge virksomheder kan levere et kortfattet budskab til begge målgrupper, så kan det være en meget vellykket marketingkampagne.

Har du tidligere deltaget i en co-branding-indsats? Vi vil meget gerne høre om nogle af de lektioner, du har lært af den oplevelse.